Leximi i Dores dhe Letrave

Sic mund te lexohet nje liber duke shpjeguar karakteret e alfabetit per te kuptuar informacionin e saj, keshtu duke lexuar doren interpretohen shenjat, i prezanton, per te njohur aspektet e jetes se nje njeriu, te cilit i perket dora.
Procesi nuk eshte po kaq i lehte sa leximi i nje libri, per kete aresye mund te themi se leximi i dores eshte nje art.
Ndersa leximi i dores eshte nje shprehje e pergjithshme, kirologjia e kiromancia jane shprehje me specifike.
Kirologjia, ka ardhur nga greqishtja, nga fjala kheir – dore dhe logos – studim, eshte studimi i dores per te njohur karakterin, zakonet dhe gadishmerine.
Kiromancia, ka ardhur nga greqishtja gjithashtu, nga fjala kheir – dore dhe manteia – hyjnore, eshte studimi i dores per te nxjerre te dhena per te ardhmen.
Kirologjia nuk pretendon si Kiromancia per te njohur te ardhmen, por per te njohur ne menyre unike dhe me te thelle disa aspekte te karakterit.
Kirologjia studion doren ne te njejten menyre si grafologjia studion shkrimin, nuk ka asgje okultike ose ezoterike, leximi i dores bazohet totlisht mbi nje vezhgim te hollesishem.
Ne sektorin e kirologjise, pervec linjave studiohet edhe forma e dores, permasat e pellembes dhe te gishtave, ajo qe quhet chirognomia.
Nje aspekt tjeter studiohet me thellesisht: vezhgohet vazhdimesia e dermatoglif (vijezimit mbi lekuren e dores), si dhe majat e gishterinjve qe ne gjuhen shkencore quhen shenjat e gishterinjve.
Si perfundim eshte e rendesishme edhe studimi i thonjve, e cila quhet edhe onicologia.

 

 

 

Letrat jane shume kurioze, paraardhese te letrave tona moderne te lojes.
Ato akoma perdoren per te percaktuar te ardhmen dhe eshte nje loje e quajtur Taroki (Letrat), e perhapur ne disa zona te Italise e te Europes
Shume okultiste mendojne qe shpikes te Tarokit (letrave) kane qene egjiptianet antike, te cilet I besonin njohurit e tyre okultike; per ti sjelle ne Europe kane qene Romet.
Sipas nje tradite tjeter okultike, letrat jane konceptuar nga nje Komitet shkencetaresh Kabalisti ne Fez, ne 1200. Tek letrat jane gjetur shenjat e ndikimit Gnostike, Neo-Platonike e Katare; sidoqofte historia e tyre, ashtu si dhe historia e vete letrave moderne, humbet ne erresiren e kohes, dhe asnje nuk e di saktesisht se kur dhe ku filluan te egzistojne Letrat.

ARCANI MINORI
Arcane Minoret jane te ndara ne kater dege, te mbiquajtura SEMI (fara).
1) Semi i Bastonit: Bastonet perfaqesojne “piken e nisjes”, fara nga e cila do te linde nje bime e forte dhe qe permban te gjitha potencialet energjike.
Perfaqeson zjarrin qe djeg ne moshen e re,
Dielli ne lindje dhe gjithcka qe fillon dhe rilind.
Simbolet e vjetra te Tarokit perfaqesojne edhe bastunin e bariut qe eshte edhe ai I pelegrinit, bastunin e Mareshallit ose ate te Mbretit (skeptri) edhe ate partoral te Papes, te cila jane emblema qe tregojne gjithmone autoritet dhe dinjitet.

Assi I Bastunit Kuptimi isaj eshte: Lindja dhe Origjina.
Dushi I Bastunit Kuptimi I saj eshte: pavendosmeria.
Treshi i Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Ndermarrje.
Kater i Bastunit
Kuptimi I saj eshte: shoqeria.
Pesa e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Ambicja.
Gjashta e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Arritja e rezultateve.
Shtata e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Diskutimet, mbijetese.
Teta e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Argetim, Te mirat materiale.
Nenta e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Pritja, Pauza, Vonesa.
Dhjeta e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Keqdashesia, Kerkimi, Opresioni.
Fanti i Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Kenaqesia, I Huaj, Te Reja.
Kali i Bastoni
Kuptimi I saj eshte: Nisje, Udhetim.
Mbreteresha e Bastunit
Kuptimi I saj eshte: Modestia, Terheqja, Embelsia.
Mbreti i Bastoni
Kuptimi I saj eshte: Ndalim, Besnikeri, Vlere.

2) Semi (fara) te Kupave: Kupat perfaqesojne shpesh Lumturine, Gezim, persona shume te ndjeshem (sensibel) dhe te zote per ndjenja te thella.
Lengu zakonisht eshte simboli I kenaqesise, jetes dhe Kupa qe e mban eshte mbajtesja.

Asi i Kupave
Kuptimi I saj eshte: Vullnet, Bollek.

Dyshi I Kupave
Kuptimi I saj eshte: Lumturi, Dashuri.

Treshi Kupave
Kuptimi I saj eshte: Triunf, Realizim.

Katra e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Merzitja.

Pesa e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Trashegimia.

Gjashta e Kupave
Kuptimi I saj eshte: e Kaluara.

Shtata e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Mendimi, Fantazia

Teta e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Ndrojtje, Seder.

Nenta e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Fitorja.

Dhjeta e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Suksesi, Famiglia.

Fanti I Kupave
Kuptimi I saj eshte: Devotshmeri.

Kali I Kupave
Kuptimi I saj eshte: arritja.

Mbreteresha e Kupave
Kuptimi I saj eshte: Sensualiteti.

Mbreti I Kupave
Kuptimi I saj eshte: Dija, Zemermadhesia.

3) Semi (farat) e shpates: Shpata ne traditen simbolike, perfaqeson “Fuqine Kohore” te zotit, letrat e Shpates domethene perfaqesojne forcen dhe autoritetin, pervec Kurajos e Krenarise. Aktivitet e realizime positive, “fara” e komandanteve te luftes ose e luftetareve, nganjehere prezantohet negative e sjell ambicie, teperim dhe agresivitet, ose fatkeqesi e shkaterrim…

Asi I Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Teprimi (net e mire dhe net e keqe)
Dyshi I Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Miqesia, Aleanca.
Treshi i Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Largesia, Shperndarje.
Katra e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Vetmia, Ekzil.
Pesa e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Humbja.
Gjashta e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Udhetimi, Rruga e Veshtire.
Shtata e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Shpresa.
Teta e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Veshtiresi, Zili.
Nenta e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Turp, Kuptimi.
Dhjeta e Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Qarja, Vuajtje.
Fanti i Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Kujdes ndaj nje te riu.
Kali I Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Heroizem, Lufitim.
Mbreteresha e Shpatave
Kuptimi isaj eshte: Trishtim, Privim.
Mbreti I Shpatave
Kuptimi I saj eshte: Autoriteti, Gjykimi, Guxim

4) Semi (fara) e Parase: Parate jane simboli I “Botes Materiale”, te Tokes e ne te njejten kohe te Njeriut. Ne farat e Letrave te Parase jane shpesh te zevendesuara me Pesekendesha, e cila eshte simbol i “rritjes” se njeriut. Letrat e Parase perfaqesojne te mirat materiale, financiare e tregtare, parate, pasurine dhe fat, por perfaqesojne edhe ndjeshmeri e impenjim te thelle ne kalimin “harmonik” te ketyre vlerave.

Asi i Parave
Kuptimi i saj eshte: Sodisfaksion,

Dyshi i Parave
Kuptimi i saj eshte: Turbullim, Konfuzione.

Treshi i parave
Kuptimi isaj eshte: Fisnikeri, Perfeksionim.

Katra e Parave
Kuptimi i saj eshte: Dhurate, Perfitim.

Pesa e Parave
Kuptimi i saj eshte: Dashuri, E dashura.

Gjashta e Parave
Kuptimi i saj eshte: Ambicie.

Shtata e Parave
Kuptimi i saj eshte: Paraja, Rritja.

Teta e Parave
Kuptimi isaj eshte: Bukurija, Puna.

Nenta e Parave
Kuptimi isaj eshte: Mireqenie, Ezitim.

Dhjeta e Parave
Kuptimi i saj eshte: Zgjarrmuese, Shtepi.

Fanti i Parave
Kuptimi I saj eshte: Largpames, Kuptues.

Kali i Parave
Kuptimi I sai eshte: Vendosmeri, Perfitim.

Mbreteresha e Parave
Kuptimi I saj eshte: Siguria,

Mbreti i parave
Kuptimi I saj eshte: Biznesi, Mesues, Pushtet.